Rólunk

Vállalkozásom családi gazdaság, formáját tekintve egyéni vállalkozás, telephelye Nógrád megyében, Diósjenőn, a 133/1 helyrajzi számon található. Édesapám 1993-ban kezdett el a mezőgazdasággal foglalkozni vállalkozás formájában, 2008-ban átadta nekem a stafétabotot.

A vállalkozás bevételének nagy részét a földművelés adja, 100 hektárt művelünk, ebből saját 35 hektár, mely egybefüggő terület, a telephely körül.  A másik fő bevételi forrás Angus hús marha tenyésztéséből származik, állatállományunk 60 db hús marha és ezek szaporulataiból áll.

Gazdaságunk határos a Duna-Ipoly Nemzeti Park legértékesebb börzsönyi területeivel, területünkről északi irányban gyönyörű kilátás nyílik a Börzsöny vonulataira, déli irányban a Naszály és a Cserhát tűnik fel, a természetszerető turistákat mindig is vonzotta ez a festői környezet.

Úgy gondoltam, ez a helyszín ideális lenne falusi szálláshely kialakítására. Területünkön található vízjogi engedéllyel rendelkező tavunkat birtokba vehetnék a horgászni vágyók, vadasparkunk lakói is szívesen fogadnák a vendégházban pihenőket. A 35 hektáros egybefüggő birtokunkat, csendes erdei patak szeli át, ligetes, fás részekkel, mely kitűnő helyszíne lehet egy-egy családi bográcsozásnak, szalonnasütésnek.

Kedvtelésből gazdaságunkban tucatnyi ló, jó néhány szamár, kutyák, macskák élvezik a hatalmas területet. Ha valakinek kedve támad, nyugodtan részt vehet az állatok gondozásában.  Már az is szemet gyönyörködtető látvány, amikor 12 ló fut keresztül a réten – melyet a Börzsöny vonulatai ölelnek körül – sietve az itató felé.

Az ideális környezet mellett a másik fő szempont, ami a vendégház kialakításának terve mellett szerepet játszott, hogy legyen egy másik bevételi forrásunk is a mezőgazdasági tevékenység mellé. A mezőgazdaságban sok minden az időjárástól függ, az időjárás sokszor közbe szól, aszály- és árvízkárok gyakran megtizedelik a bevételt, hiába költi az ember jó minőségű vetőmagra, vegyszerre a pénzét, a munkája nem térül meg.

Vendégszerető emberként, úgy gondoltam, hogy családom szívesen foglalkozna a vendégekkel, bemutatnánk nekik a gazdaságunkat, megismerhetnék név szerint kedvenc állatainkat, különböző falusi, népi mesterségek bemutatására is lehetőséget teremtenénk.